Uitzicht Haptotherapie EMDR en Verliesbegeleiding

Als je door de bomen het bos niet meer ziet

0573 - 250312
  • Contact
  • Blogs
  • Uitzicht
    • Praktijk & Praktisch
    • Over mij
    • Wat cliënten zeggen
  • Aanbod
    • Haptotherapie
    • EMDR
  • Home
  • Home
  • Aanbod
    • Haptotherapie
    • EMDR
  • Uitzicht
    • Over mij
    • Wat cliënten zeggen
  • Blogs
  • Contact
  • Praktijk & Praktisch

Over EMDR na pesten

1 september 2019 By Erik te Loo

S, een vrouw van 20 komt naar mijn praktijk omdat ze haar zelfvertrouwen wil versterken en beter met haar pest-verleden wil omgaan. Voor dat laatste denk ik aan EMDR, maar die stap wil ze niet zetten. Dus gaan we eerst aan de slag met haptotherapie. 

Haar tekort aan zelfvertrouwen maakt dat ze het lastig vindt haar eigen grenzen aan te geven en te bewaken. Het is duidelijk dat haar ervaringen met pesten daar invloed op hebben. Op mijn vraag hoe lang dat pesten duurde, krijg ik als antwoord: ‘vanaf het begin van de basisschool tot en met het eindexamen-gala van de middelbare school’. Sommige van de klanten die ze in haar huidige werk begeleidt, zaten vroeger bij haar in de klas. Af en toe roepen die ontmoetingen zulke heftige gevoelens op, dat ze even ‘iets moet opzoeken op kantoor’ om te voorkomen dat ze gaat slaan.  

Het is mij wel duidelijk dat EMDR haar enorm kan helpen. En zelf denkt ze dat ook wel, maar die stap is voor haar nog te groot. Ze denkt dat herbeleving een belangrijk element van EMDR is en dat staat haar enorm tegen. Ik kan natuurlijk zeggen dat herbeleving niet nodig is, maar omdat haptotherapie uitgaat van ervaringen, kies ik die ingang. Ik stel haar enkele gerichte vragen over haar pest-ervaringen die ze zonder moeite kan beantwoorden. Wanneer ik vervolgens zeg dat ik voldoende informatie heb om een EMDR-behandeling te starten, kijkt ze me verbluft aan. Om vervolgens in de lach te schieten. Een paar weken later krijgt ze haar eerste EMDR-behandeling. Over haar beleving van die behandeling schrijft ze achteraf zelf:

“EMDR was iets waar ik jarenlang tegenop zag. Voor mijn gevoel moest ik een moment weer volledig meemaken. Maar dat hoeft dus helemaal niet. Erik heeft mij rustig laten wennen aan het idee. Eerst wat sessies haptotherapie, waarna we gestart zijn met EMDR toen ik er zelf helemaal klaar voor was. De behandeling viel mij reuze mee. En het resultaat is bevrijdend: voor de EMDR-behandeling ervaarde ik heel sterk mijzelf in de herinneringen. Sinds de behandeling raakt het mij niet meer en achtervolgt het mij niet meer in mijn dagelijks leven.”

Wil jij ook weten wat EMDR voor jou kan betekenen? Neem even contact op voor het maken van een afspraak.   

Categorie: blokken homepage Tags: EMDR, Haptotherapie, Pesten

Mijn ervaring met Uitzicht

26 maart 2018 By Erik te Loo

Een cliënt vertelt over zijn ervaringen met EMDR en haptotherapie bij Uitzicht:

“Vorig jaar was ik op een punt dat ik wist dat ik iets moest doen met mezelf, maar ik wist niet wat. Ik zag op Facebook al een aantal keren iets voorbijkomen over “Uitzicht” en zocht toen de website op.

Ik probeerde in het verleden al meerdere dingen, maar vond toch steeds niet wat ik zocht. Haptotherapie leek me wel wat omdat ik nogal geneigd ben gewenste antwoorden op vragen te geven.  En bij haptotherapie hoef je minder te praten en laat je onbewust wel dingen van jezelf zien.

Bij Uitzicht was ook de mogelijkheid om EMDR te doen. Ik dacht altijd: als ik dat 20 jaar geleden had geweten… Ik stuurde een mail met de vraag of EMDR na zoveel jaren ook nog kon en kreeg daar een positief antwoord op. Dus afspraak gemaakt en al na een paar keer zijn we begonnen aan de EMDR. Dit werkte bij mij echt geweldig!

De heftigste pijn zat bij mij in het omgaan met verliezen van een dierbaar iemand. En vooral de manier waarop was redelijk traumatisch te noemen. Na de EMDR-behandeling kan ik daar nu over vertellen zonder dat ik gelijk voel dat mijn keel wordt dichtgeknepen en ik vreselijk moet huilen. Dat had ik een half jaar geleden niet kunnen bedenken. Ik vermeed dat onderwerp dan ook het liefst. Het blijft verdrietig, maar het voelt nu veel minder heftig.

Ook had ik door een busongeluk in mijn jeugd, langzaam maar zeker een bijzondere angst voor openbaar vervoer ontwikkeld. En naast iemand zitten in een bus of auto leverde spierpijn op door het verkrampt zitten. Niet echt een pretje. Doordat ik steeds meer belemmerd werd in het verkeer omdat mijn angst voor verkeer van rechts steeds erger werd ben ik hier ook met EMDR voor behandeld. Ik ben superblij, want de verandering is echt enorm! Ik ben alweer met de bus geweest en rijd ook zelf weer veel meer ontspannen. Manlief merkt ook duidelijk verschil als ik naast hem in de auto zit.

Ook heb ik door haptotherapie geleerd hoe ik nee kan zeggen zonder dat ik me daar rot over voel. Ik maak hier nu ook dankbaar gebruik van af en toe. Kiezen voor jezelf zonder dat je je daar vervelend door voelt is echt heel bevrijdend.

Ik ben heel erg tevreden over “Uitzicht” en mocht ik het gevoel hebben dat het weer wat minder gaat zal ik ook zeker weer contact opnemen en niet weer 20 jaar wachten ;-)”

Categorie: blokken homepage

Manu Keirse: luisteren is verdraaid moeilijk…

29 juni 2017 By Erik te Loo

Dagblad Trouw heeft op zaterdag regelmatig een rubriek waarin bekende en onbekende mensen hun levenslessen toelichten. Op zaterdag 24 juni was de beurt aan Manu Keirse, klinisch psycholoog en specialist in omgaan met verlies en verdriet. Hij schreef in 1995 zijn eerste boek: ‘helpen bij verlies en verdriet’. In juni 2017 verscheen een heel nieuwe versie van dit boek. Omdat het nodig was.

Twee citaten uit het artikel:

over ‘verlies draag je samen’: mensen met verdriet hebben maar één behoefte: dat iemand naar ze luistert, luistert én luistert

over ‘verlies verwerken bestaat niet’: in mijn eerste boek beschrijf ik hoe mensen hun verdriet verwerken. In mijn heruitgave heb ik dat idee helemaal losgelaten. Want hoe kun je een groot verlies accepteren?

Lees hier het hele artikel: https://www.trouw.nl/samenleving/de-levenslessen-van-psycholoog-manu-keirse-luisteren-is-verdraaid-moeilijk~a03cea93/

Categorie: blokken homepage

stress?

10 februari 2016 By admin

Stress… Iedereen heeft het. En dat is maar goed ook, want stress heeft voordelen! Je kunt je er bijvoorbeeld beter door focussen, je geheugen werkt er beter door en je immuunsysteem versterkt zich door stress. Waarom maken we ons dan zorgen over stress? Omdat stress ook een keerzijde heeft. In 2014 veroorzaakte stress 33% van het totale ziekteverzuim in bedrijven en organisaties. En omdat we weten dat ziekteverzuim een voorspeller is voor (langdurige of blijvende) arbeidsongeschiktheid, is er best reden voor zorgen. Bovendien, in januari 2015 waren ruim 800.000 mensen arbeidsongeschikt. Ruim de helft (415.000) werd veroorzaakt door stress en psychische aandoeningen. Het is voor het eerst in onze geschiedenis dat er meer mensen arbeidsongeschikt zijn door psychische dan door lichamelijke aandoeningen. Voor jongeren onder de 25 jaar is het beeld nog scherper: van de 72.000 jongeren die arbeidsongeschikt zijn, is bij 85% de oorzaak een psychische. Wil je weten wat stress is, welke signalen van stress je kunt oppikken en wat je zelf kunt doen om stressklachten te voorkomen of te verminderen, lees dan hier verder.

 

Wanneer je langdurig te veel stress hebt, kan dat tot gevolg hebben dat je een burn-out oploopt. Vaak is het zo, dat door ‘stapeling’ van omstandigheden je draagkracht niet meer in evenwicht is met je draaglast. Een reorganisatie op je werk kan een mens meestal wel verwerken. Maar wanneer dat gepaard gaat met spanningen in een relatie en met zorgen om een kind, dan stijgt het risico op een burn-out. De letterlijke betekenis ‘opgebrand’ geeft het gevoel weer van iemand die een burn-out heeft.

Naast gevoelsklachten als prikkelbaarheid, gejaagdheid en lusteloosheid hebben mensen met burn-out vaak ook lichamelijke klachten als maagpijn, hoofdpijn en extreme vermoeidheid. En burn-out laat sporen na in je hormoonhuishouding. Je adrenaline- en cortisolspiegels zijn verhoogd. Dat zijn allebei stoffen die je helpen met stress om te gaan. Tot het moment komt dat draaglast en draagkracht te lang niet in evenwicht zijn.

Categorie: blokken homepage Tags: EMDR

verlies en rouw

10 februari 2016 By admin

Stel je eens voor dat rouw niet zou bestaan…

Klinkt dat goed? Op het eerste gezicht misschien wel. Rouwen is immers niet prettig. Maar: ‘rouwen is de achterkant van liefhebben’ wordt er wel gezegd. En als je er zo naar kunt kijken, is rouwen iets dat onlosmakelijk verbonden is met leven en liefhebben. Rouwen is een heel normale reactie op een verlies. Rouwen is dan ook geen ‘ziekte’ waarvan je zo snel mogelijk moet genezen.

Het is nog maar een paar generaties geleden dat het voor iedereen zichtbaar was wanneer iemand rouwde. Kleding werd aangepast, sommige activiteiten werden niet gedaan. Vaak stond er voor dat rouwen een vastgestelde periode, bijvoorbeeld een jaar. In de jaren ’60-’70 van de vorige eeuw verdwenen die symbolische uitingen van rouw. En tegelijkertijd verdween rouw ook naar de achtergrond. Ik hoorde in mijn praktijk een verhaal van een cliënt die in die tijd zijn moeder verloor. Toen hij na een paar dagen weer op school kwam, kreeg hij te horen: ‘praat er maar niet over’. Dat hield hij 40 jaar vol.

Toen kwam de periode dat rouw een ‘proces’ werd waar je ‘doorheen’ moest. En het liefst volgens de exacte stappen die bij dat proces hoorden. Zo kon ook het beeld ontstaan dat je ‘niet goed’ rouwde. Omdat je het verlies ‘niet verwerkt’ had.

In onze tijd is rouwen ‘een vingerafdruk’. Dit beeld gebruikt de Vlaamse schrijver Manu Keirse om aan te geven dat iedereen op eigen wijze rouwt. De meeste mensen die met een verlies worden geconfronteerd, slagen er prima in om –met hulp van een steunende omgeving- te rouwen en het verlies te integreren in hun leven.

Soms lukt dat niet zonder hulp. Dan kan een ik, als rouw- en verliesbegeleider samen met jou onderzoeken waar je in vastloopt. En samen met jou ontdekken waar je weer ruimte vindt om stappen te zetten.

Categorie: blokken homepage

over uitzicht

10 februari 2016 By admin

Wanneer je door de bomen het bos niet ziet, ergens als een berg tegenop ziet, geen licht in de tunnel ziet of het (l)even niet zo ziet zitten, dan ben je toe aan nieuw Uitzicht. Dit bezoek aan mijn website kan de eerste stap voor je zijn.

Misschien herinner je je nog dat dagje naar zee? Het weer is prachtig, je kunt de branding al horen. Je moet alleen nog even over de duinen klimmen voor dat prachtige uitzicht. Vol goede moed ga je op pad. Maar na de eerste duin doemt er een volgende op. En daarna? Al klimmend en dalend zak je weg in het mulle zand, de zon brandt ongenadig hard op je hoofd en de steile klim zorgt er voor dat je pap in je benen voelt. Het is alsof je geen centimeter vooruit komt. Een steuntje in je rug is dan toch meer dan welkom?

In het leven van alledag kun je hetzelfde ervaren: je doet je uiterste best er iets van te maken, maar je hebt soms het gevoel dat je steeds dezelfde hobbels moet nemen en dat je niet verder komt. Of je wilt iets veranderen maar je raakt verstrikt in verwachtingen van anderen of overtuigingen van jezelf. Een steuntje in de rug is dan toch meer dan welkom?

Wil je weten of ik dat steuntje in je rug kan zijn? Het invullen van het contactformulier kost minder tijd dan het smeren van een boterham (maar dan moet je wel alles klaargezet hebben op het aanrecht). Een kennismakingsgesprek kost je een uur van je tijd. In dat uur verkennen we wat er bij je speelt en of ik je kan helpen op jouw klim naar nieuw Uitzicht. Je bent van harte welkom!

Categorie: blokken homepage

Adresinformatie

Uitzicht
haptotherapie, EMDR en verliesbegeleiding
Blauwe Torenstraat 4
7241 BE Lochem

Contactinformatie

0573 - 250312
www.uitzichtlochem.nl
info@uitzichtlochem.nl
  • Home
  • Aanbod
    ▼
    • Haptotherapie
    • EMDR
  • Uitzicht
    ▼
    • Over mij
    • Wat cliënten zeggen
  • Blogs
  • Contact
  • Praktijk & Praktisch